HAPPY POINTS BLOGG
Det är skolavslutning på min dotters skola och alla elever, lärare, familjer, släktingar och kompisar har samlats på gården för att fira.
Rektorn tar till orda och tackar för ett bra år. Huvudbudskapet är att uppmärksamma hur duktiga elever skolan har och att hylla de elever med högst meritvärde.
Eleverna blir en och en uppkallade på scen. Tilldelas stipendium, kramar och publikens jubel. Inte mig emot. Klart att de eleverna ska uppmärksammas. Men varför ska alltid de med bästa betyg få stipendier och hyllas? Enligt Skolverket är skolans uppdrag att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden. Skolan ska i samarbete med hemmen främja elevers allsidiga personliga utveckling till aktiva, kreativa, kompetenta och ansvarskännande individer och medborgare. Enligt mig ska detta inte likställas med högst betyg.
Så varför bara lyfta det?! Varför inte uppmärksamma skolans entreprenör, kreatör och nytänkare?
Varför inte hylla en bra kompis och medmänniska?
Eller fira elever som engagerar sig i frågor om jämställdhet, miljö, utbildning eller hälsa?
Att ständigt lyfta de med högst betyg skapar en tro om att vi måste prestera på ett visst sätt för att bevisa oss tillräckliga. Vi skapar en standard som säger att vara duktig, följa specifika undervisningsramar och leverera enligt ett visst mått är det som gäller. Sen kämpar vi med stress, depressioner, psykisk ohälsa och utbrändhet.
Men är det så konstigt då?
Jag skyller inte allt på skolan. Dock är skolan en stor del av den tid i livet då vi formas som mest.
Jag drar heller inte alla skolor över en kam. Men jag vet att den här skolan inte är den enda med dessa traditioner. Jag har själv, under hela min skoltid känt mig korkad för att jag inte levererade så som jag borde.
Men nu har jag fått nog. Fått nog av all hets kring prestation.
Därför vill jag sprida en ny livsfilosofi som värnar om välmående, glädje och balans i tillvaron.
Har du också fått nog?
Anmäl dig till min kostnadsfria digitala workshop Happy Camp, 25-27 juni, kl. 12.00-12.45.
Anmäl dig via länk i bio @happypoints.se